By: gee nasrul

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 30-Apr-2008 08:52 Email | Share | | Bookmark
Jom tengok castle plak ~ Sudeley Castle

Pandangan sisi
Sebahagian yang dah runtuh
Nilah tuan asalnya - King Henry VIII
View all 24 photos...
Tak abis lagi aktiviti melawat castle.. maklumlah kat UK ni byk btl castle sama ada yg dah separuh runtuh atau masih elok. Setiap castle ada uniknya tersendiri... sbb tue kami suka singgah utk tengok castle kat mana2 ajer tempat yg dikunjungi. Kalau istana kat negara kita dpt tengok dr jauh ajerlah... Castle kat sini siap blh masuk tour lagi walaupun masih ada orang yang tinggal kat situ. Cuma kat bahagian yg diorang duduk tue tak bleh masuk lah... stricly private (kecuali bila ada funtion tertentu br blh).














Sedikit info tentang castle nie... dicopy & paste dari web : http://www.sudeleycastle.co.uk/

Quote:
Set against the backdrop of the beautiful Cotswold Hills, Sudeley Castle is steeped in history. With royal connections spanning a thousand years, it has played an important role in the turbulent and changing times of England's past.

The Castle was once home to Queen Katherine Parr, the last and only surviving wife of Henry VIII. Henry, Anne Boleyn, Lady Jane Grey and Queen Elizabeth I have all lived at or visited Sudeley. King Charles 1 stayed here and his nephew, Prince Rupert, established his headquarters at the Castle during the Civil War.

Following its destruction by Cromwell's troops, Sudeley lay neglected and derelict for two hundred years. However, its romantic situation and ruins attracted many visitors, including King George III.

In 1837, Sudeley was bought by John and William Dent, of the Worcestershire glove making company of that name. They began an ambitious restoration programme which was continued by their nephew John Coucher Dent, who inherited the Castle in 1855. His wife, Emma, threw herself enthusiastically into Sudeley's restoration, at the same time forging strong links with the town of Winchcombe. It is the results of Emma Dent's dedication that is so evident in the gardens and exhibitions at Sudeley today.


Sudeley is now the family home of the Dent-Brocklehursts and Lord & Lady Ashcombe. The family are dedicated to Sudeley's continuted restoration and regeneration of the gardens, with particular emphasis on conservation and sustainability.


Tuesday, 29-Apr-2008 08:58 Email | Share | | Bookmark
1 year 11 months ~ Only one month to go




Anis sekarang ;
~ makin bijak
~ makin manja
~ makin suke bergaya
~ kurang makan (sangatlah memilih) banyak main
~ dah boleh kira 1-10
~ dah berani turun tangga sendiri (dengan pengawasan org dewasa) seblom ni tak nak turun sendiri , nak kene dokong ajer
~ suka sangat kalau diajak bejalan
~ suke nonton video diri sendiri lps tu buat ulang-tayang


Sunday, 27-Apr-2008 13:42 Email | Share | | Bookmark
Anis Day Out

 
 
 
View all 11 photos...




Quote:
Broadway Tower is one of England’s outstanding viewpoints and, at 1024 feet (312m) above sea level, it is the second highest point on the Cotswold Ridge. Built in 1799, it is a perfect example of an eighteenth century Gothic folly from which it is possible to survey an area which includes as many as thirteen counties.
The views encompass the Vales of Evesham and Gloucester and on a clear day you may also see across the Severn Valley and as far as the Welsh Mountains. Today, the Tower houses fascinating exhibitions connected with its past and the surrounding area. Noteable occupants include Sir Thomas Phillips, renowned printer of his time and Pre-Raphaelite artists including designer, writer and craftsman William Morris, who used the Tower as a country retreat. The Morris Room is furnished with some of his more famous designs.


Friday, 25-Apr-2008 14:38 Email | Share | | Bookmark
Aksi budak teme-teme yang aktif

Masih lagi tak hilang selsema dan batuk Anis, cuaca kejap ok kejap hujan dan sejuk. Jadi lambat sketlah nak baik. Okeylah... nie pic yang sempay mamarazi snap dua-tiga hari nie... Anis dengan sofanya... sofa nie kalau u all perasan dah lama wujud, tapi disebabkan faktor ruang terpaksalah disembunyikan buat seketika. Bila Anis nampak asyiklah dok mintak nak 'seat'. Jadi bila ruang kat depan tue dah slear sket bolehlah dikembalikan sofa kecik nie kepada tuannya.

Nak dijadikan cerita... tengoklah sendiri apa Anis buat dengan sofa dia tue








Memandangkan dah hampir seminggu selsema Anis tak hilang lagi, jadi semalam bawak Anis ke walk-in centre ... nak buat appoinment dengan doktor tapi dah full plak. Pegi sana pun dah petang, lama lah plak dok menunggu. Sib baik dapat jumpa doktor sendir, bukannya dia pass dekat nurse. Doktor tue pun baik ajer...muslim plak tue. Doktor bagi antibiotik. Sedap la kot ubat yang nie sampai dia bleh suap sendiri...siap mintak tambah la plak



Wednesday, 23-Apr-2008 18:55 Email | Share | | Bookmark
Aksi budak teme-teme kat playground

Anis masih selsema, tapi aktiviti menyepahkan rumah berjalan macam biasa. Siap ada special request lagi ... nak makan NASI LEMAK ... Jadi dua hari berturut-turut makan nasi lemaklah kami. Satu versi mama, satu lagi versi papa. Hari ni mama masak nasi kerabu plak... sajalah bagi orang sakit berselera sket makan. Petang tadi bawa Anis ke playground dekat rumah, kebetulan hari nie cuaca cantik sangat... seronoknya dia main ... takde org plak waktu kitorang sampai tue... best la main si kecik sorang tu sampaikan tak nak balik la plak. Terpaksalah mama umpan dengan biskut baru nak balik. Dah sampai rumah , sambung main beskal plak kat garden belakang.... lepas tu Anis ajal 'walk' plak. Jangan ingat orang sakit kejenya nak merengek & tido ajer tau ... penat tukang layan nie K lah... tengok ajer sket aksi Anis masa kat playground tue










[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net