By: gee nasrul

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 25-Mar-2008 21:48 Email | Share | | Bookmark
anis ke 'Bumi Lego'









Monday, 24-Mar-2008 18:37 Email | Share | | Bookmark
Seminggu sebelum 'winter' berakhir....

 
 
 
Tak disangka2 tinggal seminggu aje lagi sebelum winter officially berakhir... snow turun dengan lebatnya... tak cukup lebat & tebal utk dibuat snowman, tapi cukuplah utk memutihkan sekejap kawasan2 yg terlibat. Oleh sebab fp2 org Uk & Europe pakat dok tayang pic snow, Anis pun nak tunjuk jugaklah Anis punyer versi plak











Friday, 21-Mar-2008 17:14 Email | Share | | Bookmark
sesi main2

Hari ni cuti sempena 'Good Friday', nak bejalan tp tgk forecast hujan lebat plak so ddk kat rumah ajelah ... kemas apa2 yang patut dan boleh dikemas bila mamanya sibuk dok ngemas , si anak dara sorang nie pun sibuk nak nolong (terutama bab vacume - mmg berebut dgn dia ajelah) dalam pada mama dok ngemas tu sempatlah dok jeling2 apa Anis buat... ke sana-sini dok tolak 'baby' dia dgn stroller tu... nak tergelak plak mama tengok so kene cpt2 capai kamera dan snap apa yg patut




***Sedikit info tentang 'Good Friday' nie ~ sebagai peringatan kepada kita yg beragama Islam agar tak terlibat meraikannya :
Quote:
Jumat Agung adalah Jumat sebelum Paskah, pada hari raya ini umat Kristen memperingati:

* Penyaliban Yesus
* Kematian Yesus di atas kayu salib
* Penguburan Yesus

Hari ini adalah salah satu hari terpenting dalam kalender umat Kristen dan dianggap sebagai puncak pelayanan Yesus di dunia, oleh sebab itu diberi sebutan 'Agung'. Dalam sistem Yahudi sebenarnya hari ini jatuh pada hari Kamis, karena orang Yahudi merayakan Sabat pada hari Sabtu sedangkan orang Kristen pada hari Minggu. Hari kematian Yesus ini dihitung 3 hari sebelum hari Sabat, sesuai dengan lamanya Yesus dikuburkan, sehingga pada kalender Kristen jatuh pada hari Jumat.

Di dalam Alkitab cerita penyaliban Yesus disebut di dalam keempat Injil, dan didahului dengan cerita Perjamuan Kudus, pengkhianatan Yudas Iskariot, Yesus berdoa di taman Getsemani, penangkapan Yesus, penyangkalan Petrus terhadap Yesus sebanyak tiga kali, Yesus diadili oleh Mahkamah Agama, dan Yesus dihadapkan kepada Pontius Pilatus dan kemudian Herodes; kemudian dilanjutkan dengan kisah kebangkitan Yesus, penampakan Yesus kepada murid-muridnya serta orang banyak, serta kenaikan Yesus ke surga.

Sumber : Wikipedia Indonesia ~http://id.wikipedia.org/wiki/Jumat_Agung
atau boleh ke link nie utk maklumat lanjut : http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/easter/goodfriday.htm


Thursday, 20-Mar-2008 11:36 Email | Share | | Bookmark
Anis join 'driving school'









Tuesday, 18-Mar-2008 17:10 Email | Share | | Bookmark
Bila si kecil masuk dapur





Kueh yg dah lama tak dimakan... dah lama cari resepi nie akhirnya dpt jugak dr fp mieza ~ ummi nurin ~ thanks mieza... dah jd dah.... sapa2 yg nak cuba nasi kaya nie blh la try buat...namanya aje nasi tp sebenarnya pulut... mcm serikaya jugaklah cara2 nak buat cuma tukar lapisan atas ajer, mama copy resepi dr fp mieza

Quote:
Nasi Kaya
Bahan:
Lapisan bawah :
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam

Lapisan atas :
5 biji telur
1 cawan santan (sederhana pekat)
1 cawan air gula melaka (masakkan 2 keping gula melaka dgn secawan air)
3 sudu besar gula pasir ( bergantung kpd kemanisan yg diingini)
1 sudu makan tepung beras
5 kuntum bunga cengkih ( kalau tak suka tak payah letak)

Cara :
Lapisan bawah :
1) Basuhkan beras pulut dan rendam beberapa jam sebelum di masak.
2) Masukkan santan cair + garam ke dalam beras pulut yang telah disejat.
3) Kukus sehingga masak.
4) Sapu sedikit minyak pada loyang yg lain. Kemudian tekankan pulut yang telah masak tadi sehingga mampat.
5) Kukuskan semula seketika sebelum dituangkan lapisan atas.

Lapisan atas:
1) Masukkan semua bahan dan kacau hingga rata.
2) Tapiskan adunan ke atas lapisan bawah(pulut).
3) Kukus sehingga masak.
4) Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

*** utk bau wagi blh letak simpulan daun pandan semasa mengukus pulut. kalau ada air wap kat atas kueh tu blh diserap dgn kitchen towel... seeloknya potong dgn pisau plastik



[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net